De Vlaamse Tuinaannemer


Zilver jubileum voor Vlaamse Tuinaannemers wedstrijd


Bron: Blikvanger - 12/11/2021


Zowat overal en in alles gooide corona roet in het eten. Zo ook voor de ondertussen al fel gekende waarde van de wedstrijd voor Vlaamse Tuinaannemers. Op 30 oktober werden in Kasterlee de laureaten gehuldigd en herdacht men het zilveren jubileum. Bewust hield men vast aan neutraliteit en integriteit. Men zette met vereende krachten in op vernieuwing en digitalisering, waarin nauw samengewerkt werd met mensen uit de Vlaamse professionele tuinaannemers-en boomkwekerijsector. Nooit eerder hadden ze met 48 zoveel inschrijvingen genoteerd. Respectievelijk 13 uit West-Vlaanderen, 12 uit Oost-Vlaanderen, 11 uit Antwerpen, 8 uit Limburg en 4 uit Vlaams-Brabant.


Belangloze deelname


Door hun deelname aan deze wedstrijd zetten al deze kandidaten zich in voor het algemene belang van het beroep van tuinaannemer. Zij bieden op deze manier de gelegenheid enkele prachtprojecten waarin overduidelijk de stielkennis van de tuinaannemer tot uiting komt, voor te schotelen aan het brede publiek. Naast de eer van winnaar te zijn van deze wedstrijd, ontvangen zij enkel een mooie, grote foto van hun winnende realisatie en een aantal zelfklevers die ze kunnen gebruiken op bedrijfswagens, materialen en dergelijke.


“De Vlaamse Tuinaannemer” na 25 jaar, een vaste waarde

 

Er werd even stil gestaan bij vorige eeuw, vorig millenium. Het was 1997 toen Rit Vangeel het initiatief nam voor dit promotieproject dat de naam draagt van “ De Vlaamse Tuinaannemer”. Van in het begin was er flinke samenwerking met professionals uit de tuinaannemerswereld. In gemeenschappelijk overleg bepaalden zij de toelatingsvoorwaarden tot de wedstrijd, selecteerden ze de juryleden en stelden zij de beoordelingscriteria op voor de jurering van de ingezonden realisaties. Iedereen die in Vlaanderen in hoofdberoep tuinaannemer is, kon zich inschrijven. Aan de hand van de winnende realisaties wordt er vanaf nu maandenlang promotie gemaakt voor het beroep van tuinaannemer via alle mogelijke mediakanalen. Men wil het brede publiek duidelijk maken dat de kennis en het vakmanschap van een tuinaannemer niet zo vanzelfsprekend zijn en dat het inschakelen van een echte vakman resulteert in mooie en vooral duurzame tuinen. Daarom zijn er ook geen echte prijzen voorzien voor de winnaars, enkel promotiestickers en een ingekaderde fotovergroting van hun project. Het individuele gewin moet hier de baan ruimen voor hert algemene belang van deze sector.


Nog even achterom kijken


Oud voorzitter van de jury, groenjournalist Ivo Pauwels keek nog even achterom. In zijn eigen schrijfstijl onderhield hij de aanwezigen met een sprookje over Ritje Ritseling. Een goede verstaander had geen uitleg nodig. Riet Vangeel was de prinses uit het sprookje van Ivo. Burgemeester en parlementariër Bart Van Hulle, vervanger voor OpenVLD voorzitter Egbert Lachaert bracht ons terug op begane grond. Egbert koos mij waarschijnlijk omdat ik het meeste van alle parlementairen het meeste van de tijd mijn botten aan heb, zo begon Bart. En hij vervolgde: 50 % van de volwassenen geeft aan dat ze zich eenzaam voelen, 15 % heeft wel eens depressieve gedachten. Natuurbeleving kan dit mee helpen oplossen. Straks op de klimaattop in Glasgow staat de tuinaanleg sector centraal. Europa heeft nu al gezegd dat ze 1 miljard euro zullen vrijmaken voor het aanplanten van bomen, voor meer natuurbeleving. Ook in de parlementen in Brussel is dit doordrongen. Twee jaar geleden schreef de Vlaamse regering een regeerakkoord. Een turf van 214 bladzijden. Nooit stonden er zoveel verwijzingen in naar een beleid van natuurbeleving, ik telde er 32. Ik citeer er enkele: “We zetten natuur in als doeltreffende en kostenefficiënte oplossing voor de veelheid van uitdagingen op het vlak van onder andere leefkwaliteit, gezondheid, klimaat, waterbeheer en voedselproductie. In de bebouwde omgeving zorgen we voor voldoende groen, met oog op verkoeling, waterinfiltratie, luchtkwaliteit, rust en ontspanning. We stimuleren natuurinclusief ontwerpen bij bouwprojecten, bij het ontwerpen van onze kernen en gebouwen scheppen we meteen ruimte voor de natuur die er thuis hoort. Investeren in alle soorten groen in Vlaanderen levert extra kansen voor natuurbeleving, verhoogt de leefbaarheid van onze steden en gemeenten, is goed voor biodiversiteit, legt CO2 vast en vermindert het hitte-eilandeffect.”


Publieksprijs en Best-selectprijs


Traditiegetrouw zet BEST-select in het kader van de wedstrijd van De Vlaamse Tuinaannemer een winnaar met uitgesproken groene kennis in de schijnwerper. Deze Coöperatieve vereniging is een samenwerking van 17 Vlaamse sierboomkwekerijen die hun krachten en kennis bundelen in de zoektocht naar nieuwe kwaliteitsvolle en ziekteresistente planten. Ondertussen brachten ze al ruim 20 nieuwe cultivars op de markt, te herkennen aan het uniforme BEST-selectlabel. Dit jaar ging deze prijs naar Jeroen Vinckier van Tuinen Hedera uit Izegem. Voor de zevende keer kende men ook een publieksprijs toe. Deze gekozen uit een selectie van 15 tuinen, ging naar Jo Verboven van V&V Groenservice BV. Uit Westerlo.


De Laureaten


Categorie tuinen kleiner dan 250 m²
GOUD Puur Projecten BV uit Alken met een project in Hasselt
ZILVER Viridis bvba uit Brakel met een project in Nazareth
BRONS Groen @Home uit Sint-Gillis-Waas met een project in Sint-Niklaas


Categorie 250 m² tot 1000 m²
GOUD Jaspers Tuinwerken uit Meerdonk met een project in Meerdonk
ZILVER Tuinen Vantomme uit Marke met een project in Deerlijk
BRONS Tuinarchitectuur Vranckx uit Geel met een project in Geel


Categorie groter dan 1000 m²
GOUD Tuinen Hedera uit Wingene met een project in Wingene
ZILVER Oost Tuinaannemingen BV uit Zwevezele met een project in Kortrijk
BRONS Haseldonckx Tuinarchitectuur uit Schilde met een project in Brasschaat


Categorie jong talent
GOUD Artecta BVBA uit Beringen (Paal) met een project in Bree
ZILVER Landschaps- en Tuinarchitectuur Olivier Paillot uit Beernem (Oedelem) met een project in Varsenare
BRONS Hofheren Hogerhuis uit Merelbeke met een project in Brussel


Categorie Groen kleurt
GOUD V&V Groenservice bv uit Westerlo met een project in Herselt
ZILVER Tuinen Schietse Lautenz uit Oostrozebeke met een project in Waasmunster
BRONS Tuinwerken Wim Beliën uit Ham met een project in Ham